Win-Win, genom mullhushållning

Har mullhalt ett ekonomiskt värde?

 

Att mull är värdefullt är en gammal sanning. Håller den? Ja, i någon mån. Det tycks vara så att flera av våra mest högproducerande jordar har ganska låga mullhalter men ändå blir det ännu bättre skördar om mullhalten ökas.

Vi har i Sverige 11 s k Bördighetsförsök som drivits med olika växtföljder och gödsling i ca 50 år, något olika på olika platser. De fyra mest högavkastande försöken med veteskördar på 7-8 ton ger nu i snitt ca 10% högre skörd i växtföljden som bevarar mullhalten bäst. Mullhaltskillnaden ökar med tiden och så gör skördeskillnaden. Det beror inte på kväve.

10% skördeökning för en bättre mullhalt är inte småsmulor.

 

Och i tillägg finns miljöfördelar:

Mindre koldioxid till atmosfären

Mindre erosion

Mindre risk för slamning som ger fosforförluster.

 

Ett sant win-win läge, om nu inte kostnaderna är för höga, men det är värt att titta på helhetsbilden.

 

Men dessa skördeeffekter märks inte på platser med lägre skördepotential. De råkar också ha högre mullhalt.  Det tycks gå en gräns vid ca 2% kol (3,4% mull).

 

Försöksresultaten finns på www.mv.slu.se  (Markvetenskap, SLU)

Sammanfattande diagram skördar på www.greengard.se/bordskord.htm

och för mullhalter på www.greengard.se/cperspsam.htm

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: