Privat miljöarbete kan göra rätt mycket

Eget miljöarbete.

 

Vid en middag i helgen kom jag att sitta bredvid en ung dam, J. Vi kom in på klimatfrågan och vad man kan göra, J var något frustrerad över olika budskap och osäkerheter. Och jag tror inte jag gav henne särskilt tydliga svar. Här är ett försök till lite bättre perspektiv. Och det måste bli på två nivåer: En sammanfattning och ett underlag.

 Det senare finns på www.greengard.se/egetmilj.htm

 

Sammanfattning

 

Privat kan man göra mest med bilen. Att köra bättre, att planera sin körning och sina resor något bättre.  På sikt miljöbil.

Köttkonsumtionen betyder mindre, ca en tredjedel jämfört med bilen. Och det är frågetecken om det är så mycket ens. Nötkreatur använder gräsmarker och det är en miljöfördel som inte räknats in här. Och vad är det som ersätter köttet? Ett mycket schablonmässigt råd – undvik ”billigt importkött” som kan styra utvecklingen fel.

Flyg: inte så stor post totalt men kan betyda mycket i enskilda fall.

Uppvärmning: att minska generositeten med värme och varmvatten betyder en del. På sikt: omställning till förnyelsebar energi och energisnåla hus.

 

Nästan utan uppoffringar alls kan man kan man kapa 5-10% av växthusgasutsläppen genom medveten ”vardagseffektivisering”.

På lite sikt nås 25% genom bättre teknik (t ex miljöbilar).

Förutom detta måste produktions- och transportapparaten effektiviseras. Och kanske vi ska tala om samhällsapparaten, alltifrån samhällsbelysning till vägbyggen.

 

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: