Mångfald – från att bekämpa naturen till att jobba med den.

Mångfald.

 

Jordbrukaren har sedan länge kämpat emot mångfald. Mot sly, mot ogräs. En sann historia: den moderne jordbrukaren G ville värna om landskap och omgivningar och planterade en rad träd. När han stolt visade detta för den äldre grannen B grymtade denne: Hm. Jag har huggit buskar hela mitt liv.

 

Det är dags att tänka om. Naturen är nu i underläge i många bygder. Fälten blir större och större. Bättre teknik ger färre ”dåliga fläckar” i fälten och en ensidigare miljö. Det ger sämre betingelser för både fåglar, insekter och annat.

 

Man bör egentligen i dag vara mer stolt över kanter med ”buskar” och med diverse oregelbundenheter än över ett ”rent och fint” och helkontrollerat landskap.

 

Det är svårt att sätta pris på mångfald. Men det finns säkert plusposter av olika slag. Pollinering är en sådan som är viktig i en del grödor. I veckans tidningen Land berättas om ”vildsvinsåkrar” som avsevärt minskat vildsvinsskador. Och en sak är tämligen säker: ett artfattigt landskap är sårbart på olika sätt.

 

Ny teknik kan öppna möjligheter. Med små justeringar kan man underlätta för det vilda, alltifrån ”viltåkrar” på svårbrukade platser till obesådda små lärkrutor på stora fält. Kanske GPS-styrning rentav kan användas till att dela upp stora fält i mindre moduler utan olägenheter.

 

Jordbruksverket har en skrift om fåglar i odlingslandskapet.

En kort genomgång av några undersökningar jag stött på vid en litteratursökning finns på

www.greengard.se/biodiv.htm .

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: