Sveriges jordbruk miljömässigt effektivare än de flesta.

 

Jag har här tididigare (och jag kommer att fortsätta) skrivit att jordbruket kan bli bättre miljömässigt och att det är viktigt att jobba med det..

Men det ska framhållas att svenskt jordbruk nog är bäst i det avseendet internationellt. Det beror på tidiga miljöprogram, förnuftiga regler för stallgödsel, kväveskatt mm. Jag tror också det varit av betydelse att alla aktörer har dragit åt samma håll.

Det har inte skett utan kostnader för svenskt jordbruk. Kväveskatten är högst reell, andra begränsningar kan också översättas till pengar.  Svenskt jordbruk har tappat i konkurrenskraft.

 

Kan man då som jag gör tala om mer miljöåtgärder? Om Framtidsfokus? Ja, absolut, om de inte ger kostnader. Och det är det steg jag talar om.

Sedan är det viktigt att näring, politiker och vetenskapen tar itu med problemet hur man ska kombinera miljöarbete som ger kostnader med fri konkurrens.

Man kan kanske arbeta med avgifter som betalas tillbaka, till producenten och inte till någon allmän utveckling som sker i dag. För det hjälper inte konkurrenskraften.

Siffror och kommentarer om gödsling i olika länder finns på www.greengard.se/landjämförelse.htm

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: