Mer konkret om Framtidsfokus

.

 

Vi jämför två lantbrukare med effektiv och bra produktion, GJ (God Jordbrukssed) och FF (FramtidsFokus). Både GJ och FF har som mål att få bästa ekonomiska utbyte och ha en miljömässigt bra drift, men FF har ett mål i tillägg: att vara så ekologiskt effektiv som ekonomin tillåter. Det som driver honom är dels omsorg om marken och hemmamiljön men också ett globalt ansvar.

 

Kväve.

GJ följer allmänna rekommendationer och anpassar efter de skördar han tror sig ha. Tar hänsyn till förfruktsverkan mm. Sprider helst bara en gång men ger tillägg om det behövs.

 

FF anpassar gödslingen efter den fältvisa dokumentation av skördar, proteinhalter mm som han för. Han har fyllt på med nollrutebestämningar. I regel använder han kompletteringsprincip, dvs ger från början en giva något i underkant och kompletterar efter konstaterat behov. På så vis anpassar han efter årsmån. Han har eller överväger sensorstyrd gödsling och kombisådd till grödor som passar respektive teknik.

 

Mullhalt.

GJ tänker inte så mycket på saken utom att han normalt plöjer ned halmen.

 

FF vet att sitt mullhaltsläge och vill inte att det blir kritiskt lågt. Fånggrödor och anpassad jordbearbetning sättes in där det kan passa.

 

Dieselförbrukning.

GJ vill naturligtvis hålla denna låg, men nöjer sig med en allmän tanke.

 

FF och hans medhjälpare går en kurs och hjälps åt att följa upp och praktisera det hela. Vidare planeras hela gårdens körningar på ett effektivt sätt.

 

………..

Detta resonemang skulle kunna fortsättas med fosfor, markpackning mm, men för ändamålet att konkretisera FramtidsFokus kan det räcka.

 

FF har mer att tänka på än GJ och t ex gödslingen blir lite omständligare. Å andra sidan sparas både kväve och diesel och någon skördeökning kan förväntas. Ekonomin för FF bör inte bli sämre, möjligen bättre.  Den långsiktiga bördighetsutvecklingen är säkerställd. Och så har han den stora tillfredsställelsen att veta att han gjort vad han kan som manager av en bit av jordklotets ekosystem. Och som visats i några tidigare inlägg här är det inte obetydliga förbättringar som kan åstadkommas.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: