Om moral i vårt samhälle.

 

Apropå den aktuella finanskrisen talas det om girighet och bristande moral. I den begränsade värld (som ändock är viktigare än Wall Street) som är ämnet för denna blogg kanske man mer skulle tala om missuppfattningar.

 

En övergripande missuppfattning är att marknaden står över allt annat. Det har aldrig varit meningen, alltifrån Adam Smith och framåt, att den inte ska kompletteras antingen av ”moral” eller av ramar som styr upp, alltifrån missbruk av människor till missbruk av resurser. Mer bakgrund på  www.greengard.se/smfenskilda.html

 

Den driftige jordbrukaren kan lida av missuppfattningen att långsiktighet det är viktigt och det tar vi nästa år, men i år gäller det att konsolidera läget och få bästa möjliga resultat.

 

Rådgivaren har (miss)uppfattningen att uppgiften är att maximera kundens kortsiktiga resultat inom gällande regler. Dessutom är det ju fint att då syns det allra bäst vilken nytta han gjort. Men det ska också sägas att det är inte lätt för en rådgivare att hitta underlag för en mer långsiktig rådgivning.

 

Forskningen har missuppfattningen att målet är att producera ”papers” och avhandlingar, inte att ge underlag för rådgivningen och jordbruket.

 

Tog jag i för mycket nu? Kanske det. Jag vet om exempel där detta inte stämmer. Jag skulle hoppas att väldigt många tycker att det inte stämmer för dem.

 

Men det finns en risk att när alla optimerar ”smalt” det blir en stor suboptimering i en större skala. Det behövs en ”moral”, en känsla för helheten, för att utvecklingen inte ska bli fel.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: