Farming Outlook – en tidskrift från Pakistan

Det finns en tidskrift som heter Farming Outlook. Den utges i Pakistan och redaktör är min förre counterpart M Tahir Saleem. Tidskriften ger inte bara rapporter från Pakistans horisont, den ger utblickar på jordbruksutvecklingen i allmänhet. Den kan rekommenderas till alla som är intresserade av utvecklingen av världens jordbruk. tahir.pak@comsats.net.pk

 

Numret juni 2008 (som just kom med post), har huvudrubriken Food Security – why, what and how. Jag kan inte här ge en sammanfattning – bara några spridda nedslag och reflektioner.

 

Pakistans spannmålsproduktion är ca 30 miljoner ton, varav 21 är vete, 5 ris och 3 majs. Det räcker till att försörja landets ca 150 miljoner invånare (antalet har dubblats sen jag var där 1980). Produktionen bör alltså öka kontinuerligt, men det senaste året har det minskat, mycket på grund av dyrare växtnäring.

Men det finns potential för ökning. Vidare är ”post-harvest losses” beräknade till 25% vilket borde kunna minskas.

 

Ett kapitel ägnas ”best management practices” för växtnäring. Huvudtema: anpassning till fältet. Och det hade vi som ett viktigt tema också 1980.

 

Ett kapitel ägnas indiska Punjab (också Pakistan har en del av Punjab). Det gäller huvudsakligen bevattningsjordbruk. Medelskördar i Punjab av spannmål är ca 4000 kg/ha. Medelgödsling 146 kg kväve, 18 kg fosfor och 4 kg kalium. Det betyder överskott i kvävebalansen. Kaliumbalansen kan bli ett problem.

 

I en liten rapport om bomull (Pakistan har 3 miljoner hektar bomull) noteras att bomullen bortför omkring 118 kg kväve, 15 kg fosfor och 150 kg kalium per hektar.

Inte omnämnt i denna rapport är att det finns en diskussion om bomullsodlingens miljöpåverkan, både vad gäller växtnäring och bekämpning. Här behövs säkert en uppstramning och samtidigt finns projekt med ekologisk bomullsodling. Men mer om detta senare.

Annonser

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: