Ett spöke från det förgångna.

 

 

Det är en formulering från gårdagens inlägg och det gällde fosfor från toaletter, men jag tyckte det kunde vara en slående rubrik. Men där behövs kanske ett frågetecken också.

 

I markerna finns också in någon mån spöken från det förgångna: starkt fosforuppgödslade marker.

Även i den frågan är Sverige gynnat jämfört med andra länder. Trots all diskussion i Sverige är vår situation närmast ett avlägset mål för andra områden.

 

Dock finns stora arealer med onödigt höga fosforhalter. Med dagens prisförhållanden blir det nog lättare att få till stånd en minskning av gödslingen här så att halterna byggs ner. Men det tar tid.

Om man inte har speciellt fosforkrävande grödor behöver man inte ha P-AL värden över 6. Högre värden är en resurs att utnyttja, att tära på. Det blir en verklig Win-Win situation både för ekonomi och miljö.

 

Problemet är djurhållande gårdar som fyllt upp sin spridningsareal. Samarbeta med grannar – det är lätt att säga men kan vara svårt i praktiken.

En specialversion av Odlingsperspektiv kan hjälpa till med planeringen.

 

Men egentligen har vi en form av marknadsmisslyckande. När den enskilde optimerar sin drift blir det för ansträngt långsiktigt och konkurrensen hindrar motåtgärder.

 

När nu samhällets spelregler inte klarar långsiktig miljöfunktion borde man justera. I väntan på global handling kunde man nationellt införa hårdare regler och kompensera ekonomiskt.

 

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: