Dagens Land speglar en del av miljö – produktions – ekonomi problematiken.

”USA fick rätt om EUs hormonförbud”.

WTO godtar inte aspekter på miljö och hälsa som inte är solklart dokumenterade. Någon försiktighetsprincip eller hänsynsprincip – glöm det. Stenhård priskonkurrens är spelregeln.

 

”Tre sätt att effektivisera mjölkproduktionen.”

Nummer 2 är: koncentration till bygder.

Är det något som skulle befrämjas ur allmän miljösynpunkt är det tvärtom en spridning av produktionen så att stallgödseln kan utnyttjas bättre och höga fosforvärden byggas ner.

De övriga två sätten är större besättningar och utvecklad utfodring. I det sammanhanget fälles goda ord om majs. Nu beror mycket på hur den kommer in i odlingen, men inte underlättar den att nå eutrofieringsmål, tvärtom.

 

”Den rättvisa mjölken”. En förening arbetar för garanterat lokal mjölk med ett högre pris.

”Det borde gå att få upp (kött)priset till uppfödarna igen”.

Det är mycket förståeliga nödrop. Men problemet är att vårt marknadssystem (frihandel) inte fungerar så (endast för nischer är det möjligt).

Citat ur en ny bok: Claes Berg: Global ekonomi. (2008), avsnittet om företag under fullständig konkurrens:

”..konkurrensen på marknaden pressar priset på mycket lång sikt så mycket att vinsten är eliminerad. …

Även om vinsten är eliminerad betalas alla rörliga och fasta kostnader. De anställda får sina löner…   Företaget behöver inte läggas ner. Men företaget … måste förstås införa nya produktionsmetoder i samma takt som konkurrenterna för att klara sig i längden.”

 

Det är få branscher som blir utsatta för det här så som jordbruket. Många faktorer samverkar och det för för långt att utveckla detta här (mer på www.greengard.se) . Låt mig bara nämna att på en global marknad, som ju gäller för viktiga jordbruksprodukter, är konkurrenten inte grannbonden utan kanske veteodlaren på Pampas. Att undvika miljökostnader blir en del av utvecklingsstrategin, i princip. Och alla miljökostnader belastar.

(En brasklapp: frihandeln behöver inte avskaffas, vad skulle vi ha i stället, men åtminstone en del av de problem den medför kan åtgärdas lokalt.  Men WTOs fundamentalism är oroande).

 

Och till slut: ”Östersjöavtal krossar det svenska jordbruket”. En del av detta berörde jag för ett par dagar sedan i denna blogg .

 

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: