Miljöläge och Framtidsfokus.

 

Aktuella rubriker talar om att vår förbrukning kräver tre jordklot. Problemet är att vi har bara ett. Och vad ska vi göra då?

 

Jag kan se några olika steg,

 

Det första är att trimma processer, effektivisera produktionen. Jordbruket kan effektivisera kvävet, effektivisera dieseln, spara mull i marken. Göres detta gårdsanpassat lönar det sig oftast. Men det krävs att man tänker till, att man har Framtidsfokus.Det är inte försumbara effekter man får, även om de inte löser problemen. Men det gör ingen enskild åtgärd.

 

Sedan kan både produktionens och konsumtionens spelregler förändras. Det behövs. Det marknadssystem vi har ger problem för ekologiska system. Det  driver mot misshushållning med naturtillgångar och framtidskapital. Sverige har en bättre position än de flesta och det är en bra utgångspunkt. Men detta är trögt. Det skulle krävas globala regler för en global marknad. Men i väntan på det: jobba med steg 1, Framtidsfokus. Det lönar ju sig!

 

Konkret hjälp med detta: Greppa Näringens bördighetsmodul, som nu är ute i fält (www.greppa.nu ) eller Greengards Odlingsperspektiv (www.greengard.se , bertilsson@greengard.se )

Annonser

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: