Vår energiframtid.

 

Tar vi energifrågan på allvar? Åtminstone jag har fått åtskilligt mer bakgrund i frågan från två källor. Den ena är nyhetsbrevet från en svensk energiexpert, Hans Nilsson ( www.fourfact.com/index.php/webloggen ). Där hänvisas till en rapport från  EREC (European Renewable Energy Council) och Greenpeace i samarbete (http://www.erec.org/fileadmin/erec_docs/Documents/Publications/energy__r_evolution_-_a_sustainable_energy_outlook_2009-lr.pdf ). Det är en omfångsrik detaljerad genomgång av möjligheterna att genom en kombination av energieffektivisering och övergång till uthålliga energikällor få ett uthålligt energiläge i världen om några decennier.

 

Jordbruket drunknar i detta sammanhang och nämns inte speciellt, utom i samband med bioenergi.

 

Vad jag skulle önska i sammanhanget är mer komplett information om livscykeldata. Tidningen Trafik och Motor hade för en tid sedan ett reportage om livscykeljämförelser mellan miljöbilen Toyota Prius och värstingen SUVen Hummer. Hummer blev bäst när man räknade hela livscykeln inkl tillverkning och antal körda mil.!

Hur är det egentligen??

Och hur är det med lågenergilampor, solceller mm som innehåller ämnen vars påverkan kanske också behöver tas med i bilden

Annonser

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: