Vad styr – det är ekonomin förstås.

 

Har gått igenom ett par nya ekonomiböcker till: Global ekonomi (Claes Berg) och en ny upplaga av Tillväxt, stagnation, kaos (Christer Gunnarsson och Mauricio Rochas). Tidigare har Miljöekonomi (Håkan Pihl) och Utvecklingens drivkrafter (Stefan de Vylder) kommenterats (se etiketten Ekonomi).

Varför det? Jo – det är intressant läsning. Framför allt intressant att se om där finns något nytt i frågan om hur vår planet skulle kunna styras. Min sammanfattning om det.

 

De areella näringarna är viktiga aktörer vad gäller vår planets framtid. Men det som ska styra dem är tydligen att producera till låga kostnader i första hand. I andra hand kan miljörestriktioner sättas in.

Vem sätter in miljörestriktioner? WTO i global skala? WTO har visserligen en miljöpolicy men den lägger ribban mycket lågt. I stället är WTO mycket restriktiv i att godkänna miljökrav i handeln och verkar snarast till nackdel för miljön.

Nationella krav , EU? Ja, det är den viktigaste vägen. Men det ger en konkurrensnackdel för den egna produktionen och vägen är inte lätt.

 

Sverige har ett riktigt bra program. Det skulle kunna förbättras men det är inte problemet. Det är snarare konkurrensnackdelarna för svenskt jordbruk.

 

Alla talar om frihandelns fördelar. Men man ska inte glömma ekonomernas brasklappar när det gäller miljö: frihandeln är det bästa systemet bara om bieffekter som miljöpåverkan tas om hand i separata program. Men även om man gör det finns några gnagande frågor:

 

Hur få in långsiktighet när kortsiktig priskonkurrens styr? Långsiktiga hänsyn ger handicap.

 

Ekologiska system har fördel av mångfald. Men marknadsekonomin styr mot specialisering, det är inbyggt i själva grunden om komparativa fördelar.

 

Till slut kan jag inte låta bli att framhålla min en-bit-på-väg-lösning: räkna ordentligt och gårdsspecifikt på både långsiktighet och mångfald mm. Det kan ge bättre konkurrensförmåga än du tror. Ha Framtidsfokus.  Och Odlingsperspektiv kan ge en hjälp.

 

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: