Svart jord och jordbearbetning.

 

På mitt bord ligger en bok: Svart jord – kommer jordbruket att leverera vårt dagliga bröd när oljan sinar.   Jag återkommer till den.

Men svart jord – jag tycker mig se mera svart jord i höst än på länge. Dvs plöjd. Få fånggrödor, bara höstvetefälten är beväxta.

Nåväl, ögat och minnet kan vara bedrägliga, vi får väl se vad statistiken säger. Men om det nu är så är det sorgligt.  För allt talar för att det finns flera fördelar med att plöja mindre och låta marken vara i fred i högre utsträckning.

Resultat från Avd för Jordbearbetning, SLU, visar att med dagens maskiner får man ungefär lika bra skörd vid vårbearbetning som vid vanlig höstplöjning på de flesta jordar. Det kan variera något upp och ner men vårbearbetningen har ingen tydlig nackdel i allmänhet. Möjligen att den ger kvickroten större möjligheter.

Men den kostar mindre, den sparar energi, ger mindre kväveutlakning och i de flesta fall även mindre fosforutflöde, sparar mull i marken och ger mindre växthusgasverkan, ger bättre miljö för nästan alla djur.

 

Varför talas det så lite om detta?              

 

Om man nu ska plöja för att hålla efter ogräs eller få ner skörderester går det alldeles utmärkt att plöja grundare. Det kostar mindre på alla sätt.

 

Det är skönt att det finns potentialer att jobba på, förbättringsmöjligheter att hitta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: