Att plöja – eller bara så?

 

Dagen har ägnats åt att plöja – i rapporter på papper och på nät. Och det blev ett resultat: sammanfattning av nordiska försök med fånggrödor och bearbetning.

 

Man brukar fråga sig: kan det tänkas att det går bra utan att plöja? Men frågan är om man inte skulle vända på resonemanget. Ett svar kan vara: Det kan gå bra att höstplöja och bruka som vanligt ibland, men oftast ger någon form av reducerad bearbetning bättre skörd.

 

Detta är ingen ny fråga. Jag kommer ihåg från tiden på Ultuna på 1960-talet att jag läste en bok ”Plowmans folly”, Plöjarens dårskap. Den gav en något att tänka på.

 

Och så är det fånggrödor eller mellangrödor. De är inte bara kvävesamlare som minskar utlakning, de är också en viktig bit för markbördigheten. Försök börjar visa att de är positiva för mullhalten, och också att de på kortare sikt förbättrar markens struktur och är bra för både mark och miljö.

 

Bägge åtgärderna sparar energi och växthusgaser och de förstärker varandra. Men det är också klart att de ska inordnas på ett sätt som passar den individuella gården och jorden.

 

Poesi kan också ha anknytning till ämnet http://www-mv.slu.se/jb/publikationer/inscannade%20rapporter/rapport86.pdf

 Och gå till sidan 4.

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: