Nytt år – nya trender?

Nytt år. Löften och förhoppningar. Land Lantbruk har ett helt uppslag med förhoppningar från olika lantbruksföretagare. Dominerande förhoppning är bättre priser. Men på uppslaget med priser pekar de flesta kurvor nedåt.

Vi har ju kris. Men kanske det är positivt, som somliga säger (men inte dom som förlorar jobbet). Men klart är att vi globalt sett behöver någon form av trendbrott. Och något sådant tycks vara på gång vad gäller energisidan.

 

Apropå resurser kollade jag in statistiken på tillgänglig åkermark. Det är inte lätt att hitta riktigt aktuell global statistik. Från 1975 till 1995 har arealen ”arable land” per capita sjunkit från 0,31 till 0,25 hektar. Med samma trend 10 år till blir det ca 0,2 hektar per person.

 

Vad behöver vi?  Rent energimässigt ca 2500 kcal/dag motsvarande ca 10 MJ. Det är den smältbara energin i knappt 1 kg spannmål. Men låt oss säga att det behövs ca 400 kg spannmål per år och person och år energimässigt. Med en skörd av 4000 kg  skulle man för det behöva 0,1 hektar.

Men vi behöver också proteiner mm. Utan att räkna i detalj kan nog ytterligare 0,05 ha behövas. Då är vi uppe i 0,15. Och där tycks vi vara globalt om drygt 20 år.

Med hänsyn till olika spill och förluster skulle mer behövas. Men sedan är det ju skördarna. Globalt medel ligger kring 3000 kg/ha. Så det är tur att det förutom ”arable land” finns betesmark mm.

Och grisar, höns och bioenergi får visst bli på marginalen. Plus mycket annat.

 

Slutsatser?   1. Hushålla         2. Ta vara på jordbruksmarken och dess produktionsförmåga

Annonser

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: