Ekologisk odling i Sydsvenskan.

 

En debatt har börjat. Vi får se om den fortsätter. Ska jag engagera mig eller inte? Det jobbiga med en sådan debatt är att den skymmer det som verkligen borde diskuteras: hur ska vi odla i framtiden för att klara alla utmaningar? 

 

Det måste innebära att vi utnyttjar den kunskap som finns, både vad gäller produktion, miljö och hälsa, och därmed fungerar inte dagens trånga definition av ”ekologisk produktion”.

 

Men ren kommersiell styrning av jordbruksåtgärder håller inte vad gäller miljö och uthållighet. I Sverige har vi många modifikationer från det rent marknadsmässiga (gödselskatter, stallgödselregler, djuromsorg mm) men det ger ett besvärligt konkurrensläge för jordbruket.

Det här resonemanget hade jag i inlägget den 5 jan.

 

Att diskutera detta är mycket viktigare än att älta skördesiffror för odlingsformer. En sådan sammanställning finns i Naturvårdsverkets rapport 5871. Fås på nätet.

 

Men frågan är vad allmänheten får för information.

Annonser

Ett svar to “Ekologisk odling i Sydsvenskan.”

  1. Anders Fällman Says:

    Mycket komplicerad frågeställning. Eller problematisk borde man säga.

    Ett problem är att begreppet ”ekologisk” över huvud taget började användas i sammanhanget produktionsformer i jordbruket. Det är ett bra begrepp att kommunicera i marknadsföring och i folkbildning, men det kan leda fel i tänkandet och vara vilseledande. Uthållighet känns som ett mera relevant begrepp att utgå från. Det är ju uthålligheten som är kärnfrågan eftersom ett antal miljarder människor trängs och sitter schackmatt på en boll som susar fram i kosmos.

    Tyvärr har de som valt att använda begreppet ekologisk odling eller ekoproduktion och som vurmar för den produktionsinriktning som i dag klassas som ekologisk produktion också fått eller skaffat sig tolkningsföreträdet i debatten och i lobbying. Det är en olycklig omständighet i sammanhanget. Situationen är ju sådan att det är dags att sätta sig ned och formulera de viktiga definitionerna och i en sådan situation är det ett problem att vissa har tolkningsföreträde. Kanske kan detta lösas i tid, om inte det har gått prestige i detta också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: