Ekologisk produktion och Science.

 

Jo, det blev en insändare. Får se om det blir plats för den. Mitt budskap är detsamma som vad Kenneth Cassman (professor i Agronomy, Nebraska) säger i en kommentar till studien från Michigan State University (Organiskt jordbruk kan föda världen):

”Mot bakgrund av att det behövs 60% mer mat i världen 2050 och att det måste produceras med mindre areal och mindre bevattning behövs en ”ecological intensification” av växtodlingen. Betoningen måste vara på odlingssystem som fyller krav på produktion, miljö osv, och inte på ursprunget eller typen av olika insatsmedel.”  (förkortad och ungefärlig översättning) . Mer kommentarer och citat.

 

Så – låt oss lyfta fram Framtidsfokus (använd etiketten till höger).

 

Från dagens Science (2 Jan), en del intressanta tänkvärdheter:

 

Ett sätt att bekämpa malaria: sprid en parasit (Wolbachia) som förkortar myggans liv. Dels minskar myggornas aktivitet, men framför allt deras resistensbyggande förmåga så de blir lättare att bekämpa.

 

Försaltade jordar är ett problem. Men det finns ett fodergräs (Panicum turgidum) som klarar salthalt men ändå ger bra foder. Därmed skapas möjligheter att bygga upp ett system för att utnyttja problemjordar.

 

En beräkning har gjorts: bilar och lastbilar tar 0,0045 liter bränsle per transporterat kilo per 100 km. Så om man bantar 20 kg och brukar åka 1000 mil om året sparas 9 liter. En ny bantningsmotivation?

För USA har man räknat ut att 3-4 miljarder liter kan sparas genom bantning.

 

Mammutarna dog ut. Kanske på grund av en meteorsvärm för 12900 år sedan. Små mineralspår (mikrodiamanter) i ett bestämt jordlager på flera håll i världen tyder på det. Forskarna är inte ense, men i alla fall – det ger en tankeställare om vår utsatthet.

 

Korallernas minskade kalkbindning har fått siffror. Den ökade koldioxiden ger dem problem.

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: