Maten i världen.

 

Dokument utifrån i TV2 handlade om detta. Och situationen verkar jobbig, minst sagt. Hur än jordbruket än gör verkar det bli fel. Producera för mycket ger lågt pris och det är stör utvecklingen i Uland. Producera mindre, eller exportera mindre – då svälter Uland.

 

Men hur man vänder på saken behövs mer mat framöver. Samtidigt får vi ställa om eller åtminstone ändra trender. Det går inte att fortsätta öka animaliekonsumtionen. Och bioenergin har en baksida. Till dom som predikar att maten räcker även med väsentligt mindre produktion skulle jag vilja ställa frågan: är det tänkbart att världen som helhet ställer upp på ransonering? När det inte är en tillfällig katastrof?

 

Det sades i programmet att livsmedelsproduktionen inte passar att styras av global konkurrens. Det har sagts förr i denna blogg.  Det måste vara viss samhällelig styrning.

 

Det är synd om Uland. Men faktiskt kunde de bedrivit en mycket bättre livsmedelspolitik och trots låga livsmedelspriser som främjat städerna ändå utvecklat sitt jordbruk med småskaliga och i huvudsak lokala resurser med lite stöd som passar in. Och sätt in detta nu (vilket väl i och för sig göres).

 

Det kanske blir en plikt att producera överskott.

 

Men hur som helst – den svenska modellen med effektiva familjejordbruk och med en ganska vettig miljöstyrning borde vara en modell för stora områden. Den kan förbättras men bör värnas. Missionsarbete kan behövas.

Annonser

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: