Kretslopp

 

Konferensen i Cambridge i december om kretsloppsutveckling är verkligen värd att notera. En samling som i hög grad har viss anknytning till gödselindustrin tar kretsloppstanken på allvar och med internationell syftning (att vi i Sverige är lite speciella har jag märkt länge). Bara företeelsen är intressant. Det händer mycket i världen och det sker snabbt. Det som knappast var tänkbart för 10 år sedan är nu gångbart.

Det är mycket hoppfullt.

”Vi måste ändra oss – eller lida brist” som Johnny Johnston från Rothamsted sade i ett inledningsanförande.

 Innehåll och korta sammanfattningar med hänvisningar.

Rent konkret kanske det inte kom fram så mycket nytt under konferensen. Kretslopp är svårt. Vi vill ha det som är bra, fosfor, kväve och organisk substans men inte kadmium, mediciner och smittämnen. Och att helt skilja dessa åt går inte. Det gäller att utveckla bästa teknik och förfaranden och väga nytta mot risk. Målet kan inte vara noll risk, det är den ingenstans i vårt samhälle.

 

Att arbeta för är nog källseparering, att särbehandla särskilt urinen som innehåller mest näringsämnen. Men det är lång väg dit.

Och igen måste jag nämna the PeePoo bag, engångstoaletten som är hygienisk och direkt möjlig att använda som gödselmedel.

Annonser

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: