Meningen med bloggen.

 Ni som följer den kan möjligen urskilja följande huvudlinjer:

Vi har mycket stor påverkan på vår planet, och det kräver konkreta åtgärder.

Jordbruket är en betydande aktör på många plan: det är basen för vår försörjning, det styr över en stor del av markytan och de globala flödena av näringsämnen och andra biogena element.

Vad kan då jordbruket göra? Den frågan bör delas i två: Vad kan jordbruket göra i princip respektive Vad kan det göra i praktiken inom ramen för det rådande systemet av internationell konkurrens.

Jag börjar med den senare frågan. Det finns en hel del att utveckla som både ger bättre konkurrenskraft och bättre miljö. Några exempel där det rör på sig: Växtföljder och mullhushållning: Greppa Näringen har ett program byggt på Greengard Odlingsperspektiv. Sockernäringen är intresserad av frågan och vi får se vad det blir av det. Precisionsgödsling, sensorstyrning. Frågan rör på sig. Leder till bättre kväveeffektivitet. Rätt insatta ger dessa åtgärder både bättre ekonomi (om än på en blygsam nivå) och bättre miljöfunktion på flera plan. Bör befordras på alla sätt.

Vad gäller åtgärder som ger kostnader och minskad konkurrenskraft ( t ex starkare restriktivitet för bekämpningen) är det viktigt att diskutera förutsättningarna.

Vidare är det viktigt att diskutera förutsättningarna för långsiktig vettig utveckling av jordbruket i en global konkurrensutsatt marknad. Det syns en fundamental motsättning mellan långsiktighet och mångfald som de ekologiska systemen behöver och marknadsekonomins krav på snabb anpassning och specialisering. Det är frustrerande att så lite diskussion syns om detta.

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: