Politik och miljö.

 

Som nämndes i förra inlägget ligger Sverige i täten när det gäller miljöriktigt jordbruk. Och ändå nämndes inte där det omfattande djuromsorgsprogrammet. Och det kostar konkurrenskraft. Det kan tyckas att dessa program har funnits ganska många år och jordbruket finns ju kvar. Men jordbruket reagerar långsamt, det är ett av dess handicap i dagens marknadsekonomi. Det blir dock en tillbakapressning efterhand.

 

Och nu kommer svarta rubriker att regeringen inte anser sig kunna stödja ett EU förslag om ursprungsmärkning. Hur ska det vara möjligt att ta på sig miljökostnader när det inte går att få betalt för dem och varan inte kan särskiljas på marknaden? Finns något annat alternativ än att producera så billigt om möjligt och anstränga möjligheterna till det yttersta också på miljöns bekostnad?

Det har faktiskt kännts tungt ett par dagar. Den här politiken är inte vad världen behöver. Men – låt oss leta ljuspunkter och möjligheter.

 

  1. Det måste ändå vara möjligt att sälja svenska miljökvalitet till svensk handel. Och kanske också till kunderna. Frivillig märkning är möjlig. Men det behövs kraftfull information.
  2. Sigill finns ju. Det är svårt med självfinansiering men kan det inte vara möjligt att stötta med miljöpengar?
  3. Direkt kompensation till jordbrukarna för de miljömerkostnader de har.
  4. En utredning borde tillsättas att besvara frågan: Vad får vi för jordbruk i världen om enbart kortsiktig marknadsekonomi ska styra utvecklingen?
Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: