Odlingssystem och ekonomisk uthållighet.

Ett projekt för jämförelse och utveckling av uthålliga och miljövänliga odlingsssystem har drivits i Skåne sedan 1987 och det fortsätter (www.odlingssystem.se ). Det är nu på gång att rapporteras internationellt. Agronomiskt är projektet framgångsrikt. De olika systemens sätt att fungera har kartlagts och det finns bakgrund för agronomisk och miljömässig rådgivning. Emellertid kan man fråga sig i hur hög grad en sådan rådgivning kan användas i dagens värld. Ett livskraftigt odlingssystem måste också vara ekonomiskt uthålligt.

I detta projekt jämförs olika system, konventionellt resp ekologiskt av både växtodlings- och kreatursgårdar. Ekologisk produktion har sin egen ekonomiska miljö med extra arealbidrag och en nischmarknad med högre produktpriser. De konventionella systemen arbetar mot den normala marknaden (baserad på världsmarknaden) under svenska ekonomiska och administrativa villkor. Dessa skiljer sig från andra länder,  t ex UK. De svenska kostnaderna är högre och restriktionerna är flera. Kan detta vara uthålligt ekonomiskt? Vad behövs för att det ska bli det?

 

Jordbruket är en del av biosfären och påverkar biosfären. Den globala biosfären är under stress (klimatet, kvävebelastning, hotad biodiversitet för att nämna några faktorer). Jordbruket uppmanas göra sin del åt dessa problem. Och mycket kan göras. Det är bara det att samhället har gett jordbruket en annan huvuduppgift: producera så billigt som möjligt. Var konkurrenskraftig.

 

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: