Vårt klimat, en bok av Klas Eklund.

 

Det är en bra och sammanfattande bok. Den är också väldigt tydlig med att något måste göras.

Ett exempel som diskuteras är att sätta pris på koldioxiden, 500 kr /ton. Man räknar med att det skulle minska Sveriges utsläpp med ca 600 miljoner ton. En liter olja ger ca 3 kg koldioxid. Det skulle betyda 1,50 per liter. Det verkar väl arbetsbart.

 

En mulljord kan förlora 1000 kg kol per år. 3700 kg koldioxid. Hoppsan, det skulle bli bortåt 2000 kr per hektar om om denna avgift skulle betalas.

 

Även om vi inte räknar med mulljordarna kan svenskt jordbruk göra en positiv insats på ca 1 miljon ton koldioxid genom att spara mer mull i marken. Och faktiskt, på många gårdar går det med vinst i sig själv genom ökade skördar och lättare brukning. Med ovanstående prissättning skulle man få bortåt 200 kr/ha extra. Om man nu ska behöva bonus för åtgärder som lönar sig.

 

En ko släpper ut drygt 100 kg metan vilket betyder 2000 koldioxidekv per år. Det skulle bli en extraskatt på 1000 kr per ko och år.

 

Ok – vi behöver ju minska utsläppen. Kött och mjölk får bli dyrare. Jaså, det gick inte höja priset för handeln hittar avgiftsfri mjölk på annat håll. Jaha …… det var jobbigt.

 

Svenskt jordbruk är ju faktiskt i denna situation, just nu inte med koldioxid och metan men med annat. Och det är jobbigt inte bara för jordbruket utan för hela funktionen av människans samspel med biologiska naturresurser. Och det berör inget mindre än mänsklighetens bas.

 

Frågan bör faktiskt lyftas upp på denna nivå. Det gäller mycket mer än vad man tror.

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: