Precisionsgödsling – win-win för ekonomi och miljö.

Helgen har varit full av precision. Vad betyder det för skörd och miljö?

 

Det är kanske bäst att tala om vad det är fråga om. En sensor på traktorn läser av grödans färg i olika delar av ljusspektrat. En ansluten dator omvandlar det till kvävebehov och styr en ansluten gödselspridare. På så vis tas hänsyn till oregelbundenheter på fältet och grödan får rätt mängd överallt.

 

Det här är bra för skörden och därmed för ekonomin. Och det är också bra för miljön. Kväveeffektiviteten blir något bättre och utlakningen något mindre. Det är inte särskilt stora siffror någonstans om man jämför med perfekt avpassad vanlig gödselspridning men allting går åt rätt håll. Och hur ofta blir det perfekt? Efter stallgödsel och fånggrödor kan det vara svårt att hitta rätt kvävenivå. Sensorn gör extra nytta där. Och helhetssystemet fångar upp årsmånen fram till tiden för gödslingen.

 

Så nu är frågan – hur få tillräckligt intresse för detta? Det är faktiskt en åtgärd som lönar sig om man använder den på tillräckligt stor areal (ca 1000 ha).

När det gäller att minska utlakningen talas det om kostnadseffektivitet. I detta fallet får man tala om inkomsteffektivitet.

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: