Miljöstyrning är svårare än man tycks tro

Det blev en paus. Besök hos och av barn och barnbarn, påskhelg mm. Inom bloggområdet: Boken Vårt klimat av Klas Eklund, boken Invitation to Economics ( Thomas Mayer), arbete med rapporter om Odlingssystemförsök, vidareutveckling av Odlingsperspektiv samt funderingar om utveckling och rådgivning.

Veckorna går och vad händer?

Om något tycks klimatfrågan bli ännu mer akut. Alla säger att starka åtgärder är nödvändiga. Och det finns en hel del att göra. Eklunds bok är en bra sammanfattning av en hel del, men när han kommer till styråtgärder finns föga konstruktivt som kan tillämpas på jordbruket i ett frihandelsläge. Jag hade hoppats hitta någon diskussion i denna fråga av värde i Thomas Mayers bok, men icke. Det finns en del på Internet, t ex  http://www.environnement.ens.fr/perso/claessen/agriculture/MazoyerRoudart.pdf

Det är ju en genomgång med viss officiell prägel, men man kan ändå vara lite avvaktande. Men ska man nationellt avgiftsbelägga en produktion kan man diskutera följande alternativ:

*Inför gränskontroll för att skydda egen produktion (jfr handelsgödsel där avgift inkrävs). Inte särskilt ”i tiden”. 

*Kompensera på annat sätt så kostnadsläget blir neutralt. 

*Se på när egen verksamhet så småningom utkonkurreras (pågår redan).

Kvar står att lägga så mycket krut som möjligt på åtgärder som är miljöpositiva men ändå lönar sig. Och det finns en hel del där att ta fram vid diskussioner på gårdsnivå. Det gäller att komma dit.

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: