Tjeckien.

Ett härligt blomstrande land i Europas mitt. Trivsamma, välhållna städer, byar och vägar. Fält och grödor som i Sverige. Statistiskt sett är förhållandena rätt lika Sveriges vad gäller åkermark, djur och befolkning. Stor kunskap och ambition hos dom som jobbar med utveckling och produktion. Några saker att notera:

 Var är gårdarna? I byar förstås, inte spridda som hos oss.  En ”gård” har oftast många ägare, vars små jordlotter slagits samman till en arbetsbar enhet som drivs av en arrendator.

Var är djuren? Inne, i exempel vi såg på spaltgolv. Minimalt med rastytor. Det är standard att ha djuren inne också på sommaren.

Man är väl medveten om fördelen med vallar i växtföljden, men det är inte så i praktiken. Det kan vara praktiska svårigheter och säkert till stor del ofullständig driftsekonomisk beräkning. Och så är det ju hos oss också.

I Europas industrialiserade kärna har man nu svavelbrist i grödorna. Svavel är ett viktigt näringsämne. Så ren har luften blivit. Men för kadmium angavs ett nedfall på 3 gram per år och hektar medan Sydsverige ligger på ca 1.

 Man blir optimistisk av flera anledningar. Dels av i landet och de kolleger vi mötte där i forskningsinstitutioner och näringsliv. Dels av samvaron och utbytet i vår grupp (Study Tour International Fertiliser Society). Det låter kanske som en trångsynt fackgrupp, men det är en mycket kunnig utvecklingsintresserad och miljöinriktad grupp av människor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: