Näktergalar och gök.

 Det är nästan öronbedövande med två näktergalar på tomten. Och sångare av olika slag Det är en härlig vårmånad. Man ska inte klaga på miljön, egentligen. Men ändå – vi måste bli effektivare med tanke på framtiden.

Effektivare? Ännu kostnadseffektivare och billigare produktion? Eller ännu resurssnålare produktion (och konsumtion)? Självklart menar jag det senare. Och det går att förbättra, också med lönsamhet. Det gäller att fullt ut ta tillvara den kunskap vi har och på gårdsplanet tillämpa det som känns bra.

Konkurrens som utvecklingsfaktor behövs, men i näringar som jordbruket borde man skilja på två typer av effektivitetsåtgärder:

Den ena är de som är bra för både produktion och miljö. Exempel: det mesta av växtförädlingen, tekniker för styrning och anpassning av åtgärder för bästa effektivitet, effektivare maskinteknik.

 Den andra är de som främjar produktion på miljöns bekostnad. Exempel: Ökade insatser av växtnäring ”på toppen”, schablonmässig bekämpning, nitisk kamp mot ”brukningshinder” som åkerholmar mm. Vid en kritisk granskning är dessa åtgärder ibland inte så fördelaktiga som man tror.

Det kom en larmrapport i radion: handeln räknar med nolltillväxt för sommaren 2009 i förhållande till 2008. Hemskt.

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: