Odling i Balans.

 Två intensiva dagar med detta projekt.

Ny sådd- och hackningsteknik. Med en fotosensor styrs redskapet så att man kan ogräshacka precis efter raderna. Det kanske inte eliminerar all bekämpning men är en lovande utveckling i den riktningen. Det är en imponerande maskin, Camelion.

Biogas och kretslopp. Inget nytt i princip, men i praktiken. Norups ”Small scale high tech” utvecklar teknik för gårdsnivå. Genom att hålla sig till denna skala kan det mesta av näringen recirkuleras lokalt. I förlängningen ligger att separera slammet i en fast resp flytande fas. Den senare tas om hand lokalt, den fasta delen kan om så behövs transporteras till någon som bättre behöver näringen (särskilt fosforn). En form av handelsgödsel som utjämnar lokala näringsöverskott.

System för energibalansstudier är klara i sitt första steg. Det kan konstateras att i praktisk växtodling är utbytet ca 9 gånger insatsen. Det är faktiskt obegripligt att man i populär litteratur (Se Svart Jord) för ut budskapet att växtodlingen slukar mer energi än den ger.

Det är framsteg på gång i det mesta. Precisionsodling, stallgödselsystem, ogräskontroll mm. Den teknisk-biologiska utvecklingen kommer att möjliggöra den kombination produktion-miljö vi behöver. Utmaningen är politisk-ekonomisk, att få detta till stånd i dagens värld.

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: