Mantra och enögdhet.

 Det är Världsmiljödagen i dag. På ett sätt kan man vara optimistisk, vilket t ex togs upp i förra inlägget. Kunskap och teknik finns eller utvecklas. På ett annat sätt blir man pessimistisk, alltför många makthavare, företrädare och opinionsbildare både har dåliga kunskaper och agerar med stora skygglappar.

Inför EU-valet säger alla partiföreträdare att jordbruksstöden ska bort. Det bör innebära att marknadskrafterna blir ensamt styrande (mot billig och kortsiktig produktion). Samtidigt ställes stora krav på miljöanpassning och uthållighet av samma personer. Det betyder att marknaden inte får styra. Det finns en medelväg: använd samhällsresurser (kompensation) till att styra i miljövänlig riktning.  Men ovillkorade stöd kan tas bort. Stöd är fult.

”Fossilfritt” säger flera. Låter bra men vad menas? Om det innebär att mer mark ska brukas blir det med stor sannolikhet negativt klimatmässigt. Men det är ett fint ord.

Obrukade marker är en stor resurs att vårda globalt. De betyder oerhört mycket för klimat, mångfald och miljö i allmänhet. Att vidmakthålla eller öka dem är viktigare än både ”ekologiskt” och ”fossilfritt”. Men det kan bli så att de offras för dessa ord.

 Regeringen vill öka dieselskatten för klimatets skull. Som kompensation kan man tänka sig ta bort gödselskatten. Det är bara det att dieselskatten kan spara ca 50 koldioxidekvivalenter per hektar medan borttagen gödselskatt ökar med 70-120.  Har man inte räknat?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: