Vad är viktigt?

Ett citat ur en aktuell sammanfattning om mark och mull i Advances of Agronomy ( J Johnston m fl):

”När  jordbruket har pressats förbi en viss punkt kommer civilisationen det är grund för att kollapsa. Det finns ingenting sådant som ett post-agrikulturellt samhälle.”

Det är den ena sidan. Den andra är att jordbrukets andel av BNP ligger kring 3-5% för alla viktiga länder. Försumbart.

Och det försummas. I de flesta ekonomiska arbeten blir det bara gnäll kring jordbruksstöden. Det är en jättesvår fråga som vore värd en bättre behandling. Liksom den om jordbruk och miljö. Hur hantera arbete mot diffusa utsläpp i en värld som ska styras av priskonkurrens?

Min bakgrund till detta? Två aktuella böcker: Marian Radetzki: Råvarumarknaden och Lars Hultkrantz – Hans Tson Söderström: Marknad och politik.

 Råvarumarknaden behandlar också jordbruksråvaror. Den bild som växer fram är att priserna styrs av av små marginalkvantiteter som handlas på börsen. Den som för tillfället är billigast  blir bestämmande för priset. I princip kan det en säsong vara Australien, en annan Argentina. Marknaden tar inte ansvar för helheten, och här finns en skillnad gentemot råvaror vars stora volymer går i handel (t ex malmer). Jordbruket är faktiskt speciellt.

Marknad och politik: på nästan 500 sidor nämns knappast jordbruket. Ett kapitel om Miljöpolitikens mål och medel tillför heller ingenting som rör de för jordbruket svåra frågorna: hur hantera arbete med diffusa utsläpp och hur kunna kombinera miljöarbete med konkurrenskraft. Men boken är läsvärd av andra skäl.

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: