Energi, gummi och jordbruk.

Ur tidskriften Science, 22 maj 2009.

 Bioenergi behöver mark, gummi behöver mark. Där finns kopplingen. Men vi behöver ju också mark till mat.

Två artiklar rör frågan om biodrivmedel. Marken är en knapp resurs globalt. Hur får vi ut mest fordonsmil per hektar, via produktion av etanol till flexifuel-bilar eller via produktion av el och el-hybridbilar? Biomassa kan driva ångturbiner och elgeneratorer. Kraftvärmeanläggningar är ganska effektiva. Rent energimässigt kommer man fram till att elbilar ger mera mil per hektar än etanolbilar.

Mycket är det filosofin som är intressant, att använda marken så effektivt som möjligt. Vad gäller själva jordbruksdelen har jag några frågetecken. Kan switchgrass uthålligt ge 13 ton ts/ha utan gödsling i någon form?

Gummi – det är en helt annan historia.  I stället för varierad och blandad skog- jordbruk, delvis svedjejorbruk, utvecklas i södra Kina stora arealer med ensidig gummiproduktion. Det är en betydande förändring av resursen mark.  Är det bra miljömässigt?

 Här är då två exempel på hur ett synsätt om att marken är en ändlig resurs att hushålla med på bästa sätt börjar växa fram inom den etablerade vetenskapen. Man får en påminnelse om att det är på väg att bli hård konkurrens om marken.  Och matproduktionen behöver ökas, om  inte konsumtionen förändras i en riktning som är motsatt den som nu pågår.

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: