Borgeby Fältdagar

En kort visit för min del. Men gjorde en liten insats i montern för Odling i Balans.

Några snabba intryck: 

Maskiner. Stora, fina, dyra. Den finns knappast någon som jag kan köpa till mitt 80 hektars jordbruk, suckade en lantbrukare.

Biogas. Ett flertal firmor/organisationer satsar på detta. Hoppas bara satsningar står på solid grund och inte på tillfälliga stimulanspaket.

Ett huvudintryck att mycken positiv utveckling är på gång. Effektiv växtnäring som minskar förluster till miljön, intresse för vad som sker i marken, intresse för bördighet och hållbarhet. Väldigt uppmuntrande.

Men så kommer också fram brännande frågor om lönsamhet och konkurrenskraft i vissa diskussioner. Var finns framtiden om det enda som gäller är att producera till så låg kortsiktig kostnad som möjligt? Är det verkligen det som ska vara det stora rättesnöret för utveckling av den ekologiska basen för hela vårt globala samhälle?

 Nej – inget gnäll – det finns positiva handlingslinjer.

Arbete med växtföljder och mullhushållning kan ge både kostnadsminskningar och skördeökningar. Många win-win lägen att ta vara på. Bra för både miljö, långsiktig markbördighet och konkurrenskraft. Klicka på bokmärket Framtidsfokus.

Justera marknadskrafterna så att strävan efter högsta möjliga skörd något dämpas. Det gör föga för produktion och försörjning om man producerar 7100 kg per hektar eller  7000. Men för miljön kan en sådan justering vara viktig. Dagens gödselskatt är en sådan justering. Det finns fler möjligheter, också till att neutralisera den effekt åtgärderna har på konkurrenskraften.

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: