Odlingssystem för framtiden.

 I går en exkursion till Bollerup och Odlingssystemförsök. En rätt liten grupp av människor engerade i referensgrupp, finansiering och management av detta arbete. Somliga med bas i vanligt jordbruk, andra i ekologiskt. I försöken finns båda systemen i olika former.  En konstruktiv dag.

Vad som hänt i försöken är i grova drag att båda systemen rört sig mot mitten i någon mån. Konventionellt drives med miljöhänsyn och har förbättrats liksom vårt praktiska jordbruk. På den ekologiska sker förbättringar på växtnäringssidan med biogasslam och godkända handelsgödselprodukter. Men dogmatiken finns ju kvar och hindrar verklig utveckling.

För det är ju faktiskt så att produktionen är åtskilligt lägre i ekologisk drift i det stora hela, och det är nästan tragiskt att detta förnekas av dess företrädare i dagens debatt. Visst kan enskilda skördar bli ganska bra. I samband med djurproduktion är också skillnaden mindre, ca 25 % i stället för över 40.

 

Men såväl försök som statistik över skördeutfall är tydliga om denna åtskilligt lägre produktion.  Och om det inte var lägre och dyrare, varför skulle då samhället betala flera miljarder i extra stöd för en produktion som svarar för mindre än 10% av helheten?

 

Men som jag sagt flera gånger i denna blogg, konventionellt vanligt jordbruk har utvecklats i en mera ”ekologiskt riktig” riktning. Och det måste fortsätta, men här finns en annan ännu jobbigare låsning: ”Marknaden ska styra.”  Men dagens marknadskrafter innefattar varken miljöhänsyn eller långsiktighet, och därför håller inte det heller. Det styr fel. Det är faktiskt också både svårbegripligt och tragiskt att detta inte kommer fram i diskussionen.

 

Visst ska vi ha ekologisk produktion för den marknadsnisch som vill betala för det. Men graden av samhällsstöd kan diskuteras.

Men vi behöver komplettering av marknadsmekanismen så att de 90 procenten konventionellt kan fortsätta utveckla hänsyn till miljö och långsiktighet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: