Nära en halv miljard kronor per år – värdet av ett försök?

 

Utanför Landskrona ligger ett av bördighetsförsöken. Det har haft olika namn, Örja, Weibullsholm. Nu borde det kallas Landskrona. Men ….

På den marken är projekterat en stor logistikterminal. Företaget DSV ska bygga ett stort komplex. Man räknar med över 600 anställda. En stor sak för Landskrona. Och nu i elfte timmen blir det tal om detta försök. I dessa semestertider agerar Hushållningssällskapet och jag blev något inblandad.

Ett gammalt försök! Vad kan det vara värt? Det har legat sedan 1957. Det berör många frågor men vi stannar här med bördigheten. De första 30 åren visade att det gick bra utan annan mullförsörjning än halm. Men därefter är bilden annorlunda. Den kreaturslösa växtföljden får allt lägre skördepotential jämfört med den kreaturshållande. Samma är förhållandet på försöken på Söderslätt, Växtgötaslätten och Östgötaslätten.  Jordbruket har nytta av att förbättra mullhushållningen. Det behöver inte vara djur, stallgödsel och vallar, mellangrödor som rättika kan göra samma tjänst.

Rent konkret: jordbruket kan tjäna 400 kr/ha och samtidigt bli mer uthålligt och miljövänligt, det visar dessa försöksresultat.

 Om detta berör 1 miljon hektar betyder det 400 miljoner kr per år.

Nu finns det ju fler försök. Men ska en sådan förändring säljas in till jordbruket krävs bra underlag. Örja är ett mycket bra försök och står för mer än hälften av basen för Sydsverige. Dessutom kan erfarenheterna tillämpas i Danmark och Baltikum.

 Så 400 miljoner kr/år kanske inte är en överskattning. Men det är klart att man blir överraskad av sådana siffror.

Hur det blir i Landskrona återstår att se. Man kan hoppas på någon form av anpassning. Men i vilket fall kan man dra några lärdomar:

  1. Långsiktig försöksverksamhet har ett mycket stort värde.
  2. Detta borde kommuniceras mycket bättre än i dag. Dylika försök är nästan någon form av Världsarv.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: