Dogmer ger alltid problem

Semestertider och familjeengagemang sätter sina spår i bloggaktiviteten. Men världen rullar på. En del av intresse:

 

Romantisk syn på jordbruk ökar fattigdom.

Sydsvenska Aktuella frågor 6 aug. 3 forskare i kulturgeografi och sociologi rapporterar från studier av jordbruksutveckling i 9 länder i Afrika. Man noterar framsteg bara där teknologi med bättre utsäden och gödsling används. Miljöorganisationers dogmatiska motstånd mot moderna tekniker ökar fattigdomen.

Dogmer har aldrig varit positiva för världen, inte heller dogmer om organiskt jordbruk. Men kritisk utvärdering och utveckling leder framåt.

En något svår men intressant artikel i Science 24 juli: A general framework for analyzing sustainability of social-ecological systems. (Ett ramverk för att analysera uthålligheten i sociala-ekologiska system). Här kopplas ekologi och sociologi och därmed ekonomi. Det är tänkvärt för jordbrukets del. Låt mig ta fram en detalj: Det framhålls som viktigt att man kan förutsäga vad som händer om man gör en viss åtgärd. Om det är osäkert, oklart eller flummigt får man inget intresse. Exempel från vårt jordbruk: mullhalt, växtföljder.

Mitt inlägg i Icsu-visioning (se inlägget nedan) har fått några röster.

Och ironiskt nog har Odlingsperspektiv bidragit till ökad halmbränning. Men det är också logiskt att en sådan möjlighet öppnas om mullhushållningen i övrigt är väl omhändertagen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: