Rekordskörd och vattendirektiv.

Nu tycks skördar på 10 ton var regel åtminstone i Skånes slättbygder. Helst ska det vara lite mer. Men priset är på väg under kronan.

Om man tänker på saken: en persons årliga energibehov täcks av ca 300 kg spannmål. 300 kr. Det är vad man tjänar in på mindre än två arbetstimmar. Nu vill man väl ha lite annat också men mindre än en halv dags arbete skulle tjäna in till årsbehovet av jordbruksråvaror för livets nödtorft.

Är det bra eller dåligt? Jag skulle säga att det är bra för samhället på kort sikt i alla fall. Men på lång sikt finns frågetecken. Vi har ju nu stark prispress på mjölk. Utslagning har börjat och kan fortsätta. Även om en överproduktion ska minskas kan man undra om det här är bra på sikt. Det kanske blir mer frågan om storleksrationalisering och koncentration än om produktionsanpassning.

Vattendirektivet – samrådstiden börjar ta slut. Visst ska vi ha bra vatten. Ser man på vattenmyndigheternas hemsida får man bra och konkreta besked om status. Men vad om målet? Det verkar ibland som om vattnen ska återställas till jungfrulig status, men bara dom. För samhällen, industrier, avloppssystem, marken och allt vad som finns på och i den kan ju inte gärna återställas till jungfrulig status. Då försvinner hela samhället.  Och då går det faktiskt inte för vattnet heller. Men allt beror på tolkningen, t ex vad är ”god ekologisk kvalitet”.

Etiketter: , ,

2 svar to “Rekordskörd och vattendirektiv.”

 1. hakansandin Says:

  Mycket intressant. Kan jag citera dig, jag angerr naturligtvis källan. Jag menar det här att vi behöver en halv dag för att producera livet nödtorft.
  Om varje människa i världen kunde vara lika effektiva som den svenska bonden (Jag förmodar att det är du räknat på), hur mycket mat kan vi producera då och hur många människor kan vi då försörja.

  • greengard Says:

   Det här med ”nödtorft” är ju vagt definierat. Och min snabbuträkning är knappast värd att citera. Lite mer kätt på benen: 300 kg spannmål (300 kr), 100 kg ärter (150 kr), 1 l mjölk i veckan (250 kr). Summa 700 kr. 4 timmars arbete ger ca 680. Men det är klart det är spartanskt. Kanske ett ägg om dagen? 250 kr till. Då blir det drygt 5 tim. Ska vi lägga till kött är vi snart uppe i ett dagsverke per år.
   Men jag tror inte det här ska dras för långt. Dagens marknadspriser är som dom är. Och köper man spannmål får man vidarebearbeta på något sätt. Men det kan vara en illustration till den utveckling som skett. Livets nödtorft kräver inte mycket resurser i dagens värld.
   Om försörjning: det finns teoretiska beräkningar att vi kan försörja minst dubbel befolkning. Men då krävs nog direktiv: Ät så och så!! Kasta ingen mat!! Direktiv som kräver diktatur (eller framtvungen nödsituation). Så jag hoppas det är högst teoretiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: