Forskningen – förvillar eller hjälper?

Bakgrunden till rubriken är en debatt i Skogs-Land om skogsskötsel. Kalhuggning eller inte? Professorn Mats Hagner, en välkänd skogsprofil, har ett inlägg som fått rubriken ”Vi forskare har förvillat många”. Bakgrunden är att många av de forskningsresultat som talade för kalhuggning senare har reviderats. Och då blir slutsatsen den motsatta. Dock, alla i skogssverige är inte av den åsikten.

Den här bloggen brukar sjunga forskningens lov. Hur ska man hantera sådana tveksamheter?

Några punkter:

  1. Forskningen är dynamisk. Det kommer nya resultat. Det blir skiften. Det ligger i sakens natur. Och gäller det en praktisk produktion blir det konsekvenser.
  2. Det är viktigt med variation och mångfald, också i forskningen. Det behövs flera angreppssätt. Dock är jag mycket negativ till ”ideologiska institut”. Där har man bestämt sig från början.
  3. Det kan vara farligt när myndigheter styr utvecklingen i en riktning. Man kan tycka sig ha helt rätt, men det kan vara fel.
  4. Det är bra med en försiktighetsprincip, en rimlighets- och riskbedömning. ”Om det här skulle vara fel” vad får det för konsekvenser. Negativa eller positiva?

När jag fösöker kritiskt granska de frågor jag driver (noggrannhet med insatser, växtföljdstänkande, mellan/fånggrödor helst övervintrande) ser jag egentligen bara en risk: att de praktiska konsekvenserna av övervintrande fånggrödor är otillräckligt kartlagds. De finns många positiva erfarenheter, men det finns också problem. Därför är det nägot som ska diskuteras, inte dikteras, oavsett de många positiva möjligheterna.

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: