Klimat och istider.

 Vi har istider som börjar ungefär vart 100 000e år. De brukar vara 80 – 90 000 år, sedan smälter isen och vi har mellanistid. Vi är i en sådan nu. För 10-15 000 år sedan smälte inlandsisen.

Ser vi bakåt finns ett pärlband av ett tjugotal sådana cykler. Varför skulle det sluta? Det normalt med istider i det läge vi är.  Ser vi på denna kedja bakåt hisnar tanken. Hur skulle det se ut med en istid i vår värld?

Varför slutar en istid? Efter 80 000 år börjar isen att smälta? Varför det? Det har något att göra med jordens bana kring solen, men det stämmer inte riktigt. Nu tror man sig ha en förklaring, och den diskuteras i Science 8 okt 2009. Det är en fascinerande kedja av mekanismer.

 Vi börjar med en istid.

Jordens bana leder till mer solsken och värme på norra halvklotet.

Isen börjar smälta. Mycket sötvatten kommer till Atlanten.

Det tenderar att försvaga Golfströmmen. Det i sin tur ökar koldioxidavgång från sydliga oceaner. Vi får en växthuseffekt som ytterligare ökar avsmältningen.

Om isen är stor nog (kilometertjock) stänges Golfströmmen av tillräckligt länge för att hela isen ska kunna smälta.

När smältvattnet sinar kommer Golfströmmen igång igen. Vi får en mellanistid tills jordbanan gör att somrarna på norra halvklotet blir tillräckligt svala för att is ska växa till igen.

Inte mycket att göra åt, men fascinerande. Ska mänskligheten bli långvarig får den lära sig leva med istider. Och vi får tydligen först uppvärmning och sedan istid. Såvida inte …..

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: