Klimateffekt av odling – hur jämföra?

 

Frågan gäller klimatgaser från två odlingssystem. A har större insatser och producerar lite mer, E mindre insatser och lägre produktion. Detaljer om odlingen är oväsentliga för den fråga jag tänker diskutera.

 Om vi räknar rakt fram har A släppt ut 1590 kg koldioxidekvivalenter (GHG) per hektar, E 1376.  Då är väl E bäst.

Men räknat per kg produkt är A bäst med 0,34 medan E har 0,49.

De olika odlingarna påverkar markens mullhalt på olika sätt. Ökar mullhalten bindes kol i marken och man kan säga att koldioxid absorberas. Minskar mullhalten släpper marken ifrån sig koldioxid.

Tar vi hänsyn till mullhaltspåverkan ändras siffrorna men E är fortfarande bäst per areal medan A är bäst per produkt.

Båda kan producera bioenergi. Om den tillgodoräknas odlingen (och varför skulle den inte det?)  blir siffrorna  bara tredjedelen så höga och E blir bäst både per areal och per produkt..

Men vi har en stor diskussion om det fördärvliga i att använda åkermark för t ex etanol, för då får ju mat produceras på nyodlingar i t ex Sydamerika.. Denna diskussion borde ju vara mer allmän kan man tycka: utnyttjar vi inte produktionsmöjligheterna får vi kompensera någon annanstans. I så fall slår den lägre produktionen i E starkt igenom (1,27 per produkt) och A blir det överlägset bästa alternativet med 0,30.

 Det är inte självklart hur man ska räkna och bedöma.

Man bör vara mycket skeptisk till självsäkra uttalanden om vad som är bäst.

Annonser

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: