Bidragskalkyler – dyster läsning.

För ett tag sen kom de nya bidragskalkylerna grundade på 2009 års data. Det gäller alltså inkomster och utgifter i jordbruket.

Man kan se det i flera nivåer. Den första är inkomster jämfört med direkta odlingskostnader, de som man slipper om man inte odlar. Arbetet är dock inte med på den nivån. I alla fall går det inte ihop för någon av spannmålsgrödorna och inte heller för oljeväxter. Det är faktiskt bara för sockerbetor och några specialgrödor det blir plus. Men sedan finns ju alla andra kostnader: arbete, kapitalkostnad maskiner, mark, gemensamma driftskostnader. Men så finns då ett gårdsstöd som något jämnar ut det hela.

Men visst är det dystert. Nästan all produktion går med förlust.

 Det finns nog en allmän lag:

Om marknaden inte upplever brist blir det prispress, och det drabbar främst det första produktionsledet, råvaruproduktionen. Mellanleden kan i stor utsträckning kompensera för sina kostnader.

Vad finns att göra då? Minska produktionen? Lägre skörd ger bara ännu sämre kalkyler. Sluta odla? Också träda kräver viss skötsel och går med förlust. Att överge marken helt, låta den förbuskas? I de flesta fall är det markförstöring, åtminstone i ekonomisk mening.

 Den progressive odlaren satsar på höga skördar, bättre än kalkylens. För att ha en chans till det måste marken och odlingssystemet vara i trim.

Ju högre skördenivån är desto viktigare är bra markstruktur, mullhalt och växtföljd.

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: