Vad vill samhället med miljöprogrammen – kontroll eller funktion?

För flera miljöstöd behövs ett ”åtagande”. Man binder sig 5 år. Det är klart det kan vara befogat för en del åtgärder, t ex skyddskanter. Men varför för fånggrödor? Det är en ensäsongsåtgärd. Det är lika bra med 5 fånggrödor under en 6-årsperiod som under en 5-årsperiod. Säkert fick man fler fånggrödor om man inte kände tvång och bundenhet.

 Och så finns mångfaldsträdor. Man kan låta en stubbåker vara och utveckla varierad vegetation. Igen ett ”åtagande”. 5 år, annars göre man sig icke besvär. Men nog gynnar det åtminstone faunan även kortare tid. Det vore mycket angeläget med mer varierad vegetation i intensiva växtodlingsområden. Vidare skulle helheten gynnas om man inte nödvändigtvis måste bruka vissa lågavkastande fältdelar. Men 5 år kan ta emot.

Vidare – jag försökte i dag få information om mångfaldsträdor. Jordbruksverket hänvisar till Länsstyrelser. Jag jobbade med Länsstyrelsen Skånes hemsida en god stund. Sökningar på Mångfaldsträda gav ingenting. Letande i register gav ingenting. Kanske jag inte var skicklig nog, men om inte jag hittar är det nog flera intresserade som inte hittar.

Inte konstigt om intresset blir lågt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: