Försörjning och miljö. Skördegap och miljögap.

En lugn lördag. Vintern är på väg att smälta bort, kanske. Vi får se.

Lugn och lugn – i själva verket är jag på väg att få igång ett nytt projekt, utveckling av bördighet och bioenergi. Det får vi också se vad det blir av. Positiva responser så långt.

Temat här är ju Jordbruk, Miljö och Framtid. Man kunde lägga till ett annat ord med stort F, Försörjning. I den frågan har tidskriften Science en specialsektion 12 februari: Food Security. Några punkter:

Om 40 år behöver vi 70-100% mer mat.

Vi behöver ”uthållig intensifiering”, mycket av det vi här jobbar med, som fånggrödor, precisionsodling, reducerad bearbetning.

En ny generation av genteknologi med bredare förbättringar (torka, saltresistens) är på gång.

Matvanor: mindre kött? I viss mån ja, men det är ingen generallösning.

 Man skriver en del om ”skördegapet”, skillnaden mellan skörd i praktiken och vad som kan åstadkommas i försök.

Men det är också viktigt att jobba med ”miljögapet”, skillnaden mellan miljöpåverkan i praktiken och vad som kan göras om man tillämpar bättre den kunskap som finns.

Där finns mitt projekt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: