JORDBRUKAREN ÄR KUNG.

 ?

Han råder själv över sina domäner. Han bestämmer själv vad han ska odla och hur, även om det finns vissa ramar för en del åtgärder.

Han sätter själv sina mål. Företagsmässigt måste det dock vara ekonomi, men i tillägg finns mål som frihet, trevliga arbetsuppgifter, trevlig gårdsmiljö, kanske miljöriktig produktion. Det blir individuellt.

Men man kan ha olika perspektiv på målen.

Gäller det bästa ekonomi för de närmaste 1-2 åren eller på säg 5 år? Vad finns det för underlag och möjligheter att vidga planeringshorisonten till 5 år?

Om man gjorde det skulle man se att produktionsekonomi, miljöriktighet och uthållighet sammanfaller mycket bättre än man tror.  Men våra försökssiffror och våra ekonomiska beräkningar har en mer kortsiktig bas. Ofta går det inte att hitta bra siffror att sätta in i ekonomiska beräkningar på längre sikt.

Greengard Odlingsperspektiv och Greppa Näringens  bördighetsmodul hjälper till att ge underlag för något mer långsiktiga bedömningar samtidigt som man har ett vidare perspektiv på odlingens funktion (mullhaltsutveckling, mångfald, utlakning, växthusgaser, energi).

Det är viktigt att betona att detta är en hjälp för jordbrukaren att bedöma vad som kan passa i den gårdsegna situationen. Han är fortfarande kung.  Och det måste nog vara så för att det ska fungera.

Annonser

Ett svar to “JORDBRUKAREN ÄR KUNG.”

  1. Peter Says:

    Man måste tydligen vara rik som en kung för att bli jordbrukare också.
    Det är svårt att komma över en gård om man inte har täckning för hela beloppet själv. Banker osv verkar vara av gammal uppfattning och ser det fortfarande som en ganska usel sysselsättning, tyvärr… Även om den ekologiska marknaden är som ett stort vakuum.
    Men visst är det en växande bransch som ser väldigt positiv ut och det är väl på tiden att det vänder någongång!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: