En andra-gröda för bioenergi i Skåne?

Vårbruk i full gång i Skåne. Sent. Men nu är det fint vårväder. Och jordbrukarna jobbar med stor optimism.

Som jag nämnde tidigare jobbar jag med ett projekt i kontakt med jordbruket: Bördighet och bioenergi. Det som slår en är hur bra jordbruket egentligen är i denna trakten av Skåne. Och hur bra jordbrukarna är. Det ska fingertoppskänsla till för att ta de skördar man gör.

Det finns en viss försiktighet. Fånggrödor finns oftast på gårdarna, men sällan på mer än en gröda i växtföljden även om det finns rum för mer. Det får ju vara måtta på miljöarbetet.

Arbetshypotesen för mitt projekt är att det finns möjlighet att både förbättra ekonomin och miljöfunktionen i dagens jordbruk. Det ser ut som att den stämmer. Man är bra – men kan bli ännu bättre.

Samtidigt finns utrymme för betydande bioenergiproduktion med halm och grönmassa. Det kanske är möjligt att vi kan utveckla ett system med en eftergröda för grönmassaproduktion. Vi skördar fånggrödan helt enkelt. Men det fordrar säkert en hel del anpassningar. Erfarenheter från sådana system finns i Danmark, där det gäller foderproduktion. Så finns betblast och om det skulle behövas, möjlighet till grönfoderproduktion som huvudgröda.

Men nog borde snarast försök med höstproduktion av grönfoder inledas.

Ett problem med bioenergi är ju bortförseln av särskilt fosfor. Det borde recirkuleras. I ett lokalt biogassystem går detta utmärkt. Halm kan också användas till biogas, men knappast ensamt utan komplettering med mer lättnedbrytbara material behövs. Kan en harmoni mellan halm och grönmassa åstadkommas?

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: