En möjlighetsbok.

Tiden har gått men mycket har faktiskt hänt.

En bok, Mat – Klimat – Miljö, som jag jobbat på sen i höstas är nu under tryckning. Det är en möjlighetsbok.  Spännande att se hur detta projekt artar sig.

 Ett projekt inom Leader: Bördighet, bioenergi och miljöfunktion. Är i princip klart men ska avslutas-avrundas.  Odlingen på 20 skånegårdar gicks igenom och olika alternativ prövades. Det gav till resultat att dagens jordbruk fungerar bra men det kan bli bättre. Skörderester kan ge bioenergi för att dels täcka jordbrukets egen insatsenergi, dels ge betydande överskott till samhället. Energiproduktion behöver inte stå i motsats till vanlig jordbruksproduktion. Om det är nyheter vet jag inte, men i alla fall en intressant uppdatering.

 Odlingsperspektiv. Kan möjligen vidareutvecklas vad gäller användning. Leaderprojektet gav puff i den riktningen. Också spännande. Men responsen är trög. 

Vad mer? Den senaste Science ägnas de hotade haven. Försurning som påverkar djurlivet, särskilt djuren med kalkskal, och det styr hela havets ekologi.  Kväve ger också betydande påverkan på olika plan. Vi i jordbruket måste arbeta med kväveeffektiviteten. Onödiga spill och osäkerheter kan vi inte ha.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: