Mot Svalbard

Semester från bok-engagemang? Kanske. Men det är tillsammans med kolleger från Lantbruksakademien. Vi för se. I alla fall möter vi inte mycket jordbruk vid målet. Däremot natur. Ni som har Google Earth, kolla gärna in bilderna som finns på Svalbard. Helt fantastiska.

Med mina bokutskick (de är lite selekiva annars blir man ruinerad) går nu följande följebrev.

Om boken

Mat – Klimat – Miljö,  en möjlighetsbok.

Göte Bertilsson  

Obs: Det finns ett lättläst snabbspår att följa.

 Vad blir huvudbudskapen?

 Några får betraktas som självklarheter:

Jordklotets försörjningsbörda ökar.

Belastningen på biosfären borde minska.

Några kanske är något mindre självklara:

Jordbruket kan bli bättre på både produktion och miljö. Utan förlust i konkurrenskraft.

 Med denna bakgrund borde handlingsriktningen vara given. Låt oss jobba på!!

Men det finns några institutionella hinder:

Styrsystemen (kortsiktig marknadsbetoning)  motarbetar detta. Och den politiska trenden går mot förvärrat läge. Kortsiktig ekonomi främjas, trots att konkurrenskraften kunde förbättras av ca 5 års långsiktighet. Men inte ens det kan komma in i den typ av konkurrens jordbruket har.

Egentligen är det anmärkningsvärt:

Det globala samhället vill ha en viss utveckling men styr i praktiken åt motsatt håll. 

Denna fråga borde lyftas i diskussionen.

Boken försöker göra detta, också på ett praktiskt plan. 

Några citat ur boken:

Jordbruket står för 3% av ekonomin men för säkert mer än 20% landytans påverkan på biosfären . Så man kan fråga sig vilken roll som är viktigast. 

I den politiska diskussionen märks en övertro på att «marknaden» fixar allt. Den

gör faktiskt inte det. Utan justeringar styr den mot en onödigt ineffektiv ekologisk funktion.

 Detta att dagens marknadsekonomi premierar kortsiktighet bör vara en stark varnings-signal för hela världens jordbruk

 Trots eko-produktionens  starka varumärke samt kommersiellt och finansiellt stöd i flera decennier omfattas bara en obetydlig sektor av produktionen (ca 5% av spannmålen och 10% av mjölken) . Nog är det tydligt att detta inte räcker för att påverka miljön i större skala..

Vi tycks vara på väg mot ett samhälle där en mindre ”ekologisk” nisch suger åt sig allt miljöintresse medan ett större produktionsjordbruk i internationell konkurrens med alla medel ska kämpa för låga kostnader. Blir det en bra helhet för vår försörjning och miljö? Jag tror det styr alldeles fel, både lokalt och globalt.

Det bör i dagens läge ses som ett marknadsmisslyckande att inte styra mot ekologisk förbättring.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: