Alternativ energi.

 Ett tema i Science, 13 aug 2010.

Denna sammanfattning av amerikansk vetenskaplig diskussion utgår ifrån att fossil energi är ”rökt”. Det beror inte på att den tar slut, det beror på klimatfrågan. Kol och oljaproduktion kan fortsätta öka fram till 2030 (peak oil), naturgasen till 2050. Men läget kräver handling nu. Utveckling tar tid. 

Solenergi ses som den största möjligheten. Teknik: speglar som koncentrerar strålningen till ett centralt torn där värmen driver turbiner och generatorer. Det ger flexibilitet att producera med hjälp av lagrad energi eller ev fossil energi under nätter. Jordens ökenområden är heta.

Bioenergi? Stor potential men också problem. Är majs och sockerrör hållbart för framtiden? Etanol från cellulosa? Stora förhoppningar men utvecklingen går långsamt. Konkurrenskraft?

Storskaliga centrala bioenergianläggningar får enorma logistikproblem.

Biogas nämns inte i denna genomgång.

Bioenergigrödor konkurrerar om mark, vatten, resurser. Viktigt de är högproducerande och ”snåla”. Elefantgräs  (Miscanthus), Agave, Salix nämns faktiskt också.

Alger? Inte från havet, utan mikroalger odlade i behållare eller ”rör”. Ger organiska produkter som kan förädlas till drivmedel.  De har högre produktivitet per yta och energiinstrålning än vanliga växter men det är mycket långt kvar för att de ska kunna bli en energikälla av betydelse.

Vidare gås kärnkraften igenom, men jag lämnar det här.

Energibesparing nämns och även lokala lösningar för bioenergi. Men ändå blir man något besviken över denna ambitiösa rad av artiklar. Gäller frågan mest att fylla de behov vi har nu? Kan vi inte förutse nya lösningar av våra transporter och uppvärmnings/kylningsbehov?

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: