Nobelpris och rådgivning

I min bok Mat-klimat-miljö skriver jag följande apropå möjligheten att hitta odlingsalternativ som ger både bättre ekonomi och bättre miljö:

Om jämviktsinställelse: ” ..åtgärderna i ett jordbruksföretag utvecklas i samspelet mellan kostnader och inkomster. Det bör vara naturligt att processens drivkraft minskar när man närmar sig jämviktspunkten. Det finns en tröghet. Därför finns det ett outnyttjat utrymme där viss ekonomisk förbättring kan fås samtidigt som miljöfunktionen förbättras. Det kan vara en teoretisk förklaring till att man vid en genomgång gårdsvis kan hitta sådana win-win situationer i 3 fall av 4.”

Årets ekonomipris till Nobels minne gick till teoretiska arbeten om trögheten på arbetsmarknaden. Det finn lediga jobb. Det finns ändå arbetslöshet. Det beror på tröghet i processen. Man hittar inte varandra lätt nog. Jag ser en tydlig parallell.

Information och rådgivning hjälper till här. (Jag  tänkte skriva om smörjmedel, men ordet fastnade. Det har en lite dubbeltydig klang. Men maskiner får man väl smörja.)

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: