Möjligheter …

Det är ju en Möjlighetsbok  jag skrivit. Det gör kanske att man blir extra uppmärksam på intressanta utvecklingar. Några aktuella:

Företaget Reac i Lund går ut med utveckling av småskalig tillverkning av motorbränsle baserat på biomassa från jordbruket. De har fått stöd från amerikanska utvecklingsfonder och medverkan från BP. Så det verkar ju lovande. Om det kommer fram teknik för lokal användning öppnas verkligen möjligheter för biomassa och skörderester från jordbruket.

Årets innovationspris  Skapa-priset gick till en uppfinnare i Norrbotten som utvecklar ett enkelt sätt att uppgradera biogas. Också det kan betyda mycket för lokal bioenergiproduktion.

I sammanhanget kan jag väl också puffa den tanke jag för fram i boken bl a: åtminstone i Sydsverige kan vi uppgradera fånggrödan till en mellangröda som producerar bioenergi. För att bereda vägen kunde man starta med enkla försök i dagens fånggrödor: gödsla en liten ruta med kväve och se hur det växer. En tillräckligt liten ruta kan kanska accepteras i en fånggröda, men det får naturligtvis förankras.

Och i energisammanhang: Volvo har byggt en konceptbil som väger under 500 kg och drivs med luft. Nåväl- den är för utställning och inget för praktiken.  Men det rör på sig.

På min hemsida ligger nu uppdatering om mull, fånggrödor mm. I själva verket nästa ett helt mullprogram, från grunderna till det senaste. 

http://www.greengard.se/mull1.htm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: