Skörderester som energiråvara

Det talas mycket om bioenergi och energigrödor. Och, ja, skörderester nämns åtminstone i förbigående. Men det tycks mig dock som om man inte tar det riktigt på allvar. Men det är en inte obetydlig resurs. Salix i produktion ger 8-10 ton ts per ha och år. Skörderester kommer inte upp till det, men till bortåt hälften. Och det viktiga är ju att de inte inkräktar på något annat. Det blir full jordbruksproduktion vid sidan av.

Men mullhalten då? Kan man föra bort skörderester utan vidare? Nej det kan man inte. Men man kan kompensera med fånggrödor och jordbearbetningssystem. Särskilt övervintrande fånggrödor har stor effekt på mullhushållningen.

En sockerbetsgröda vart 4e år ger vid hög skördenivå en blastskörd som kan ge raffinerad biogas som ersätter halva odlingssystemets energiförbrukning i kvävegödsel och diesel. Lägger vi till en halmskörd har vi täckt det hela. Och då finns två halmgrödor kvar för ”nettoexport”.

En ytterligare möjlighet för Sydsverige att att producera grönfoder med mellangrödor. Skörda fånggrödan, ev efter gödsling. Energiinsatsen som gödsel 5-6 dubblas när allt fungerar som det ska. Men det behövs praktisk utveckling och test av detta.

Lokala biogassystem ger kretslopp. Inte bara av kväve och fosfor utan också av kol.

Mer perspektiv på detta finns  i min bok Mat-Klimat-Miljö  www.greengard.se/BOKEN.htm

Om mullutveckling: http://www.greengard.se/mull1.htm

Annonser

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: